TOP

Przepis na trufle czekoladowe i ich historia

Prawdziwe trufle są najdroższymi grzybami na świecie, z uwagi na to nie każdy może sobie na nie pozwolić. Z tego powodu powstają podejrzenia, że trufle czekoladowe są tańszym zamiennikiem dla rosnących przy ziemi smakołyków, nic bardziej mylnego. Czekoladowe trufle powstały najprawdopodobniej przez przypadek, parę lat po wielkiej wojnie w kuchni francuskiego mistrza- Auguste Escoffier, jednak to on przyczynił się do powstania tej czekoladowej pyszności, a jego nieuważny praktykant, który wlał gorącą śmietankę do złego kotła. Auguste jednak postanowił nie wyrzucać powstałego tworu, po zahartowaniu uformował coś na kształt kulki i otoczył w proszku kakaowym, tak oto powstała najpopularniejsza i najbardziej podstawowa wersja trufli czekoladowych. Na przestrzeni lat przepis podlegał wielu modyfikacją i jedną z nich zaprezentuję w tym przepisie.

Z uwagi na fakt, że trufle czekoladowe powstały przez przypadek nie mogą być zbyt trudne do zrobienia. Proces produkcji nie wymaga też dużo czasu (co innego tyczy się czekania).

Podane niżej składniki posłużą do stworzenia około 25 sztuk.

Składniki:

– 100g śmietany 30-36%

– 30g masła

– 200g czekolady gorzkiej(70%)

– 1 łyżka rumu lub whisk(e)y

– kakao

Sposób przygotowania:

Faza I

1. Czekoladę pokroić na mniejsze kawałki i rozpuścić w kąpieli wodnej.

2. Śmietankę mocno podgrzać (można zagotować, ale nie gotować więcej niż kilka sekund).

3. Śmietankę wlewać do czekolady i mieszać rózgą kuchenną.

4. Dodać masło i mieszać aż się rozpuści.

5. Poczekać aż masa lekko ostygnie i dodać alkohol. Następnie dokładnie wymieszać.

6. Odstawić na noc do lodówki do stężenia.

Faza II

1. Masę nabierać łyżeczką i formować kulki o średnicy 3-4cm.

2. Kulki obtaczać w kakao. (można użyć innych otoczek, jednak ta jest najbardziej klasyczna)

3. Trufle czekoladowe są gotowe!

Można przechowywać kilka dni w lodówce.

W taki prosty sposób można przygotować przysmak z prawe stuletnią tradycją w domowym zaciszu nie trudząc się przy tym zanadto. Przepis jest stosunkowo prosty, jednak nie nadaje się dla osób niecierpliwych, gdyż lepienie trufli jest wolne i monotonne.

Smacznego!