TOP

Dwa różne przepisy na Rafaello

W dniu dzisiejszym pokaże wam dwa różne przepisy, dzięki którym możemy uzyskać unikalny smak Rafaello.

raffaello

Tort Rafaello

Składniki:
  • 1 galaretka cytrynowa
  • 2 białe czekolady po 100g każda
  • 0,5 litra śmietany do ubijania lub jogurtu do ubijania
  • 20dkg wiórków kokorowych
  • 10dkg całych orzechów laskowych
  • 10dkg całych migdałów
  • Paczka biszkoptów i likier kokosowy

Przyrządzamy cytrynową galaretkę w pól litrowej gorącej wodzie i rozpuszczamy w owej wodzie również białą czekoladę. Zostawiamy to do momentu stężenia. Gdy dojdzie do stężenia obu substancji, zaczynamy ubijać mikserem śmietanę. Do ubitej śmietany dodajemy prawie stężałą galaretkę i ubijamy dalej. Gdy już z tym skończymy, posypujemy to wiórkami kokosowymi i miksujemy wszystko na puszystą masę. Dodatkowo wrzucamy tam jeszcze orzechy laskowe i kontynuujemy mieszając. W okrągłej formie do ciasta lub innym głębszym naczyniu układamy na spodzie biszkopty wybranego przez nas kształtu i nasączamy je likierem kokosowym. Przygotowaną wcześniej masę wlewamy i przekładamy ponownie nasączonymi w likierze biszkoptami. Po czym zalewamy masą i wyrównujemy. To co otrzymaliśmy posypujemy wiórkami kokosowymi i dekorujemy migdałami. Po tym zabiegu wkładamy to wszystko do lodówki na mniej więcej 2-3 godziny. Migdały prażymy w piekarniku (200 stopni około 10-15 minut).

 

Kulki Rafaello

Składniki:

  • 100g wiórków kokosowych
  • 30g płatków owsianych lub kaszy jaglanej
  • jajko
  • dojrzały banan
  • aromat kokosowy
  • 50g mleka kokosowego lub jogurtu kokosowego / Migdałowego
  • według uznania ksylitol

Do naszej miski wrzucamy jajko oraz dodajemy dojrzałego dużego banana. Całość powinniśmy rozgnieść by składniki się połączyły, a następnie dodajemy trochę płatków oraz niewielką ilość wiórków kokosowych.
Do ugniecenia wszystkich składników najlepiej sprawdzi się tutaj teraz widelec, (w między czasie dodajemy jogurt/mleko oraz aromat) do momentu aż się całość sklei.
Osobom, które są pasjonatami słodkości proponuję dorzucić trochę słodzika. Jeśli mamy już przyrządzoną masę, to powinniśmy teraz przystąpić do formowania kulek, swoimi wilgotnymi dłońmi. Gotowe kulki obtaczamy w naszych wiórkach kokosowych i układamy je na tacy wyłożonej papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzewamy do około 180 stopni i pieczemy przez mniej więcej 20 do 25 min.

 

Comments are closed.