TOP

Przepis na trufle czekoladowe

Marzyłeś kiedyś by zrobić samemu trufle czekoladowe?

 

Teraz będziesz miał świetną okazję! Przygotowaliśmy specjalnie dla ciebie przepis, który pozwoli ci osiągnąć efekt najlepszych jakościowo trufli!
Do ich sporządzenia będziesz potrzebował kilku rzeczy:

trufle czekoladowe

Składniki:

– 300g dobrej jakości ciemnej czekolady, 70% masy kokosowej

– 300ml śmietany

– 50g niesolonego masła

 

A teraz do rzeczy!

Posiekaj czekoladę i przesyp ją do dużej miski. Dodaj śmietanę i masło do rondla i delikatnie podgrzej, aż masło stopnieje i krem zacznie się gotować. Zdejmij z ognia, a następnie polej czekoladą. Mieszaj czekoladę i śmietanę razem aż do uzyskania gładkiej mieszanki. Jeśli chcesz to możesz dodać środki aromatyzujących do mieszanki truflowej na tym etapie lub pozostawić takie jak jest. Wstaw to do lodówki co najmniej na 4 godziny.

Aby ukształtować trufla na kształt kulki, zanurz chochla w gorącej wodzie i zbierz kule mieszaniny, a następnie upuść trufla na papierze do pieczenia. Lub lekko płaszcz w dłoni na bezsmakowym oleju (takie jak słonecznik) i obracaj trufle między dłońmi.

Opatul trufle zaraz po ukształtowaniu. Wlewaj polewę do miski i delikatnie obtaczaj trufle czekoladowe aż równomiernie będą pokryte, a następnie ułóż je na papierze do pieczenia. Spróbuj: kruszony, łuskane orzechy pistacjowe; lekko prażone wiórki kokosowe; albo obrzuć trufle skórką pomarańczy i posypką kakaową. By pokryć trufle w czekoladzie, ułóż je na blasze do pieczenia wraz z papierem do pieczenia. Ugotuj 100g mleka, wraz z ciemną lub białą czekoladą dla twoich 10 trufli. Pozwól by czekolada troszkę ostygła. Weź widelec i podnieś jednego trufla, po czym trzymaj go nad miską z rozpuszczoną czekoladą. Po czym weź łyżkę czekolady i polej nią trufla. Następnie umieść go na blasze i schłódź.

Przechowywać w lodówce w szczelnym pojemniku przez 3 dni lub zamrozić na okres do jednego miesiąca. Rozmrażać w lodówce przez noc. Aby podarować jako prezenty, umieść 8-10 trufli w indywidualnych przypadkach foliowych lub papierowych wyłożonych wewnątrz małych polach związanych ze wstążką. Przechowywać w lodówce, aż będziesz gotowy, aby je komuś podarować.

Jeśli spodobało Ci się to co dzisiaj przyrządziliśmy, myślę że warto by było gdybyś spróbował tym razem przyrządzić ciasto Rafaello, z naszego innego przepisu!

 

 

Comments are closed.